Er blijkt een verband te zijn tussen tandvleesontstekingen en diverse ziektes, zoals hart en vaatziektes. Bij een tandvleesontsteking is er sprake van een `lage graadontsteking’. Hierdoor functioneert het immuunsysteem niet optimaal. Dit heeft natuurlijk ook invloed op de afweer in de mond. Daarnaast heeft de voedselkeuze een negatieve effect op de mondgezondheid. Ook slikproblemen, medicijnen, radio en chemotherapie hebben invloed op de gezondheid in de mond. 

De bacterien, die ontstaan bij een dergelijke ontsteking, produceren schadelijke stoffen, die via de bloedbaan worden verspreid door het lichaam. Een tandvleesontsteking kan dus invloed hebben op andere organen. Aangetoond is dat een tandvleesontsteking het risico op hart- en vaatziekten verhoogt.

Invloed op andere ziektes

Het blijkt ook een relatie te hebben met diabetes. Zo zijn diabeten slechter instelbaar als zij (tandvlees)ontstekingen hebben en omgekeerd kan de diabetes de oorzaak zijn van tandvleesontstekingen (drogere mond, slechtere doorbloeding). Ook bij obesitas en het metabool syndroom is er sprake van een ‘lage graadontsteking’.

Kortom

Het is belangrijk om de mond regelmatig schoon te maken; dit geldt voor het gebit , maar  ook voor de tong en slijmvliezen. Een goed onderhouden mond blijft prettig aanvoelen en vermindert de kans op allerlei ziektes.

Meer Weten?

Neem contact  met mij op of met een van de Voed-je-Gezond diëtisten op bij jou in de buurt

Door: Angelique Becks