Het begin van het jaar is de tijd voor gezonde voornemens. In deze blog wil ik je vertellen hoe je op een realistische manier je eetgewoonten kunt verbeteren.

Verander één gewoonte per maand

Maak een lijst van gezonde voornemens en gezonde eetgewoontes. Selecteer er daar één van waar je naartoe wilt werken. Probeer niet ook een tweede gewoonte te veranderen terwijl de eerste nog niet volledig de ‘jouwe’ is geworden. Geef jezelf een maand, dat is lang genoeg om een goede gewoonte in te bakken in jouw systeem.

Stel realistische doelen! Een lijst van realistische doelen is makkelijker om te zetten in realiteit dan een lijst met radicale resoluties. Onder zulke resoluties bedoel ik significante veranderingen die op het eerste gezicht haalbaar lijken maar dat niet zijn. Bijvoorbeeld: ik wil strikt vegetarisch worden (zegt een vleeseter). Of: ik wil vijf keer per week naar de sportschool (zegt iemand die nooit een sportschool heeft bezocht). Vaak al na twee-drie weken geven mensen zulke resoluties op. De reden hiervoor is dat niemand ooit echt klaar is voor veel radicale verandering in hun leven.

Word één dag per week veganist

Eet ten minste een dag per week uitsluitend plantaardig voedsel. Dit gezonde voornemen is niet alleen gunstig voor jouw gewicht, welzijn en gezondheid, maar ook voor de gezondheid van onze planeet.

De plantaardige producten die je op die dag kunt eten zijn fruit, groenten, bonen en peulvruchten, granen, noten, zaden, spruiten, bessen, paddenstoelen, en algen.

Probeer één nieuw recept per week uit

Maak er een regel om een ​​nieuw recept te uit te proberen per week. Na afloop van het jaar heb je dan meer dan 50 nieuwe gerechten geproefd! Noteer of onthoud de recepten die je in het bijzonder lekker vond en kook ze vaker.

Eet langzaam

We eten veelal te snel. Dat is slecht voor de spijsvertering en zorgt voor een vertraagd gevoel van verzadiging (met alle gevolgen vandien). Eet bewust en kauw elke hap minstens 25 keer. Focus op het eten, niet op je scherm. Tip voor degenen die het echt moeilijk vinden om langzaam te eten: proberen eens met stokjes te eten.

Eet nog meer groenten en fruit

Dit advies klinkt misschien banaal, maar je kunt het belang ervan niet onderschatten. Sinds 1990 beveelt Wereldgezondheidsorganisatie om tenminste (en dit is echt een minimum) vijf porties fruit en groenten per dag te eten. Deze aanbeveling vanwege het effect van groente en fruit op de gezondheid, inclusief voorkomen van chronische ziektes. Voor het voorkomen van chronische ziekten zijn groenten nuttiger dan de fruit. Maar voor geestelijke gezondheid (inclusief voorkomen van depressie) is fruit weer beter dan groente. Sommige landen, waaronder Japan, Denemarken en Australië proberen in de laatste jaren campagnes te voeren om een nog hogere consumptie van groente en fruit te bewerkstellen. In 2005 heeft Australië bijvoorbeeld de campagne “Streef naar 5 + 2” gelanceerd, waarin geadviseerd werd om vijf porties groenten en twee stuks fruit per dag te eten. In Canada is een soortgelijke grootschalige campagne gevoerd: hier werd aangeraden tussen de vijf en tien porties fruit en groente per dag te eten. Zulke campagnes kosten miljoenen dollars en geven het belang aan dat deze landen hechten aan betere voeding.

Eet een regenboog elke dag

De kleur van planten geeft de aanwezigheid van bepaalde voedingsstoffen aan. De pigmenten van kleuren spelen een belangrijke rol in het behoud van de optimale gezondheid. Als je de maximale hoeveelheid vitaminen, mineralen en bioactieve stoffen uit je eten wilt halen, volg dan dit eenvoudige principe: probeer elke dag fruit en groenten in alle kleuren van de regenboog te eten: rood, oranje, geel, groen, blauw, paars. En wit!

Door: Lera Krasovskaya