Feestdagen zijn meestal geassocieerd met tafels vol eten en drinken. In mijn land is het Oud-Nieuwe diner misschien het meest calorierijke maaltijd van het jaar. Er wordt heel veel gekookt. En het liefst wil je van alles proberen. De ervaring leert echter dat nadat de feest afgelopen is voel je je niet lekker, ben je aangekomen en mogelijk heb je nog een schuldgevoel van al dat overeten en overdrinken. Komt het bekend voor? Dan zijn deze 12 tips van de diëtist (van mij dus) voor jou.

Eet goed gedurende de dag

Verhonger jezelf niet gedurende de dag in afwachting van een feestelijke maaltijd. Eet een goed en voedzaam ontbijt en lunch. Een ontbijt/lunch dat rijk is aan eiwitten en complexe koolhydraten zal ervoor zorgen dat je je goed en verzadigd voelt gedurende de dag. Hierdoor is de kans kleiner dat je in de avond zult overeten.

Drink voor en tijdens de feestelijke maaltijd koolzuurhoudend mineraalwater

De reden hiervoor is dat de bubbels je maag zullen vullen en hierdoor je eetlust zullen tegengaan.

Zorg ervoor dat er rauwe groenten op jouw eigen feesttafel staan

Snijd verse groenten zoals wortelen, komkommer, paprika, bleekselderij in aantrekkelijke stukjes. Eet er zelf heel veel van. Rauwe groente vullen en creëren een gevoel van verzadiging.

Wees niet bang om te experimenteren

Probeer nieuwe, gezonde en feestelijke recepten. In deze tijd van informatie-overload via Internet kun je in een fractie van een seconde miljoenen gemakkelijke en feestelijke recepten vinden die passen bij jouw smaak en budget.

Gebruik kleine borden

Dezelfde hoeveelheid eten maar gepresenteerd op de borden van verschillende groottes zien er heel anders uit. Op een groot bord lijken porties klein, en omgekeerd.

Neem geen tweede portie

Denk goed na of je echt een tweede portie wilt. Heb je nog steeds honger? Of is dit een automatische reflex?

Eet bewust

Eet langzaam en bewust en geniet echt van elke hap die je eet. Vaak hebben we niet bewust in de gaten dat we aan het eten zijn. Zeker niet als we eten tijdens een levendig gesprek samen met een glas wijn.

Wees voorzichtig met alcohol

Ik weet wel dat deze aanbeveling niet eenvoudig te volgen is. Desalniettemin wil ik het toch vertellen. Houd in gedachten dat alcohol zeer hoog in calorieën is. Een fles wijn bevat bijvoorbeeld zo’n 700 calorieën. Dit is vergelijkbaar met de hoeveelheid energie in een stevige maaltijd. Een kleine gin-tonic of wodka-cola (in een bar klaargemaakt en dus niet thuis, de home-versie bevat nog meer!) bevat al snel 120 calorieën.

Toetje

Als je absoluut het nagerecht wilt proeven, beperk jezelf tot een kleine portie en eet het langzaam en met plezier op.

Draag een nauwsluitende jurk of broek

Dit kan een beetje gemeen klinken! Strakzittende kleding kan je gemakkelijk helpen om meer gedisciplineerd tijdens de maaltijd te zijn!

Focus op de familie en vrienden

Feestdagen zijn bedoeld om te genieten van het gezelschap van vrienden en familie en niet om excessief te eten. Vergeet dit niet! Gedachten aan mooie unieke momenten zullen jou nog lang gelukkig maken. Extra vet op je buik en heupen zeker niet!

Beweeg

Blijf in de dagen voor en na het feest niet op de bank liggen. Wees actief en beweeg. Dit zal je helpen om de extra calorieën sneller te verbranden en tevens om sneller te herstellen van overmatig drinken (als je dat toch hebt gedaan).

Door: Lera Krasovskaya