Hartige havermout
Ingredienten
 • 150 gram havermout, vermalen
 • 1 courgette
 • 5 lente-uitjes
 • 80 gram zongedroogde tomaten
 • 2 el koudgeperste olijfolie
 • handje verse basilicum
 • peper & zout
 • 1 el komijnpoeder
 • 1 el gedroogde rozemarijn
Instructies
 1. Doe de havermout in een blender en maak t fijn. Bewaar dit in een schaal.
 2. Doe de rest behalve de lente-uitjes ook in een blender en vermaal tot een smeuïge mousse.
 3. Voeg deze mousse plus de fijngesneden lenteuitjes bij de havermout en kneed dit tot 1 geheel.
 4. Vorm balletjes / schijven van dit deeg en doe het 10 minuten in een voorverwarmde oven van 180°.
 5. Eet smakelijk!
Notes
Havermout bevat veel (oplosbare) vezels, deze vezels kunnen veel vocht opnemen waardoor ze in volume toenemen; dit is goed voor je stoelgang en voor je honger gevoel. Je hebt hierdoor minder snel trek omdat je maag langer vol blijft. Daarnaast helpen de vezels in havermout je met je cholesterolgehalte, in de darmen binden zij zich met bepaalde stoffen waardoor je cholesterolgehalte daalt. Bijkomend voordeel, havermout is ook nog eens goedkoop!

Havermout wordt vaak zoet gegeten maar kan ook prima als hartig gerecht. Zo kun je groente, kruiden, olijven, kaas, zongedroogde tomaatjes, pesto en nog veel meer toevoegen om je havermout hartig te maken. Lekker met een eitje of wat snippers ham of bacon. Maak de havermout volgens normale bereidingswijze klaar met water, bouillon, of melk en top het eens af met: gewokte spinazie, champignons en knoflook. Lekker met wat geraspte kaas, blokjes feta, olijven, bosui en verse koriander. Lekker met een gebakken of gekookt eitje, avocado, tomaat, peterselie, wat geroosterde zaden en sojasaus voor de smaak, gebakken champignons (of een paddenstoelenmix) met bieslook en geroosterde pijnboompitjes, doperwtjes (vers of uit de vriezer), munt en Parmezaanse kaas. Bestrooi rijkelijk met bieslook (of zoveel als je zelf lekker vindt).

Door: Leony Roobeek
Meer informatie: leonyroobeek.nl