Spruitjes horen in Nederland tot de winterkost. Ze zijn volop verkrijgbaar en niet te duur. Spruitjes werden vroeger gekookt gegeten, maar er zijn tegenwoordig vele verschillende smaakcombinaties en bereidingswijzen mogelijk waardoor nog veel meer mensen deze groente kunnen waarderen. 

Van een warm naar koud gebied

Van oorsprong komen spruitjes uit het Middellandse Zeegebied maar worden al weer eeuwen in Noord -Europa gekweekt. Ze kunnen namelijk met gemak strenge vorst weerstaan en bevatten ook nog eens lekker veel vitamines en mineralen. Wist je bijvoorbeeld dat spruitjes boordevol vitamine C zitten?

Niet meer zo bitter

spruitjesDe oude rassen hebben een bittere smaak, hierdoor zijn spruitjes vaak geen favoriet bij kinderen en menig volwassene. We eten ze daarom liever als “de vorst overheen is gegaan”. Om zich te wapenen tegen bevriezing worden zetmelen in de spruitjes door vorst omgezet in suikers wat de smaak ten goede komt. Tegenwoordig zijn de nieuwe rassen minder bitter.

Zo bewaar je ze het best

Spruitjes kun je goed bewaren in de groentenla; ook zijn ze prima in te vriezen. Je kunt ze schoongemaakt in de vriezer een aantal maanden bewaren, eventueel blancheer (kort koken) je de spruitjes nog even voordat ze de vriezer in gaan. Koop spruitjes die hard, mooi groen van kleur en goed gesloten zijn.

Eens wat anders dan gekookt

Met spruitjes kun je eindeloos variëren; van oosters tot Mexicaans, van vegetarisch tot een oud Hollandse stamppot. Spruitjes combineren goed met zoet en hartig, ook gaan noten geweldig goed samen met spruitjes:

  • Wok de spruitjes met een uitje en wat knoflook en maak eens een combinatie met spekjes of chorizo, kerriepoeder en cashewnoten, pecannoten en gedroogde cranberries of walnoten en rozijnen.
  • Spruitjes zijn ook heerlijk uit de oven; als lekkere combinatie met druiven, tijm en balsamico azijn of peer met sjalotjes, tijm en citroensap, of ui, bacon en appel. Zoete aardappel gaat ook goed samen met spruitjes. Nog wat pompoen en wortel over? Gooi deze eens samen met gesneden aardappel en spruitjes in de oven.
  • Geef eens een aziatische tint aan de spruitjes door deze klaar te maken met wat knoflook, sojasaus, limoen- of citroensap en wat rode peper. Ook lekker met wat sojasaus of ketjap en zoete chillisaus.
  • Je kunt spruitjes ook prima toevoegen aan een (warme) salade of als vulling gebruiken voor taco’s.

Bron: Verseoogst.nl

Door: Angelique Becks
Meer informatie: dpbh.nl