De meeste groenten en fruit die we eten zijn vrijwel het hele jaar door verkrijgbaar. Moderne teelt- en bewaarmethoden en goedkoop transport maken het mogelijk om deze langer aan te bieden. Toch heeft het eten van seizoensproducten op het moment dat ze in onze eigen omgeving voorhanden zijn een groot aantal voordelen. Wat zijn deze voordelen?

Meer smaak

Seizoensproducten worden onder ideale omstandigheden geteeld. Lokale seizoensproducten komen vers van het land, liggen binnen een kortere tijd in de winkel of op de markt. Ze hoeven niet vroeger te worden geplukt, een lange reis af te leggen of langere tijd in de koeling worden bewaard  voordat ze gegeten kunnen worden. Hierdoor hebben ze vaak meer smaak.

Lagere prijs

Groente en fruit van het seizoen is goedkoper. Ze komen direct van het land en hoeven niet geïmporteerd te worden wat reiskosten scheelt. Het grote aanbod in het seizoen zorgt er ook voor dat de prijs lager zal zijn. Lokale seizoensproducten hoeven niet in verwarmde kassen te worden geteeld maar groeien door natuurlijke warmte en zonlicht. Dit bespaard energiekosten.

Beter voor het milieu

Vaak worden seizoensproducten, buiten het seizoen om, van chemicaliën voorzien om ze er stralend uit te laten zien. Deze chemicaliën zitten vaak vol met bestrijdingsmiddelen, conserveringsmiddelen en andere stoffen. Seizoensgebonden eten uit onze eigen regio helpt ook het milieu doordat de vervoerskosten lager zijn. Biologisch geteelde producten zijn minder belastend voor het milieu dan niet biologisch geteelde producten.

De gezondheid

Seizoensproducten voldoen aan onze vitaminebehoefte van dat moment. Seizoensproducten groeien niet voor niets in dat bepaalde seizoen. De natuur heeft van oorsprong een reden dat bepaalde voeding groeit in bepaalde jaargetijden. In zomergroente en zomerfruit zitten de vitamines en mineralen waar we in de zomer extra behoefte aan hebben. Voor wintergroente en winterfruit geldt hetzelfde. Ons lichaam is ingesteld op het eten van seizoensproducten. In de winter is een stevige stamppot lekker warm maar veel te zwaar als het buiten 25 graden is. Wanneer je lokale seizoensproducten eet weet je zeker dat het om verse producten gaat. Zodra een product is geoogst begint het afbraakproces van vitamines. Een vers , lokaal, seizoensgebonden product heeft dus meer smaak maar bevat ook meer vitamines.

Variatie is belangrijk

Variatie is belangrijk omdat niet elke groente- en fruitsoort dezelfde vitamines, mineralen en andere gezondheidsbevorderende stoffen bevat. De ene soort bevat wat meer vitamine C en de andere wat meer bioactieve stoffen. Het eten van lokale seizoensproducten is lekkerder, goedkoper, beter voor het milieu en beter voor ons lichaam. Bovendien is het een handige manier om variatie aan te brengen in ons eetpatroon. En natuurlijk is het ook goed voor de lokale producenten/boeren en economie.

Meer Weten?

Neem contact op met mij of met een van de Voed-je-Gezond diëtisten bij jou in de buurt.

Door: Petra Kersten