Hoe ouder je wordt hoe minder spiermassa je houdt. Hierdoor verminderen de fysieke prestaties van ouderen in het dagelijks leven. Het kan tevens leiden tot een verhoogde kans op vallen en tot een langere herstel van botbreuken. Wetenschappers zijn voortdurend op zoek naar nieuwe strategieën die verlies van spiermassa kunnen vertragen bij het ouder worden. Dat zou de ouderen helpen om hun fysieke onafhankelijkheid (langer) te behouden.

Onderzoek

Een studie gepubliceerd in het Americaanse Journal of Clinical Nutrition concludeerde dat visolie een van die strategieën kan zijn. Deze studie was uitgevoerd bij 60 gezonde heren en dames van 60-85 jaar. Veertig daarvan kregen gedurende 6 maanden dagelijks een mengsel van Omega-3-vetzuren (1.850 g EPA en 1.500 g DHA per dag) afkomstig van visolie. De rest van de deelnemers kreeg maïsolie waarin natuurlijk geen visolie aanwezig is. Het verschil in de hoeveelheid spiermassa tussen de groepen was 3,5% in het voordeel van de groep behandeld met Omega-3. Het verschil in spierkracht was maar liefst 6% ten gunste van dezelfde groep. Wetenschappers schatten dat een visolie therapie van zes maanden het verlies van spiermassa 2 tot 3 jaar kan voorkomen wat je normaal zou verliezen bij ouder worden.

Door: Lera Krasovskaya