Deze week zag ik Ellen voor haar eerste controle. Ze is door haar gynaecologe in de vrouwenpoli naar mij verwezen voor een voedingsadvies en ze heeft een coach die haar begeleiding geeft bij specifieke krachttraining. Deze vrouwenarts heeft een oplossing voor al die vrouwen, die net als Ellen, al jaren met veel buikklachten van het kastje naar de muur gestuurd worden. Barbara Havenith ontdekte dat Ellen PCOS ontwikkeld heeft als gevolg van jarenlang veel koolhydraten eten, waardoor ze insulineresistent geworden is.

PCOS

PCOS oftewel Polycysteus Ovarium Syndroom is een gynaecologische aandoening die bij ongeveer 5-10% van de vrouwen in de vruchtbare leeftijd voorkomt. Vrouwen met PCOS hebben last van onvruchtbaarheid maar ook van overgewicht en insulineresistentie en soms nog van een reeks andere gezondheidsklachten. Omdat het steeds duidelijker wordt dat insulineresistentie een grote rol speelt in het ontstaan van PCOS ligt hier ook de oplossing van het probleem. Voeding is je medicijn!

Wat kunnen de symptomen van PCOS zijn

  • Zeer onregelmatige menstruatiecyclus met veel pijnklachten
  • Onvruchtbaarheid
  • Mannelijke beharing door een teveel aan mannelijke hormonen,
  • Meerdere cysten in de eierstokken

Bovendien blijken veel vrouwen last te hebben van problemen met de energiehuishouding, zoals insulineresistentie en overgewicht.

Voedingsrichtlijnen voor PCOS

Onderzoek maakt duidelijk dat insulineresistentie een belangrijke rol speelt bij PCOS. Maar liefst 95% van de vrouwen met PCOS die overgewicht hebben, lijdt aan insulineresistentie. Insulineresistentie is de oorzaak van de meeste symptomen bij PCOS. Dat kan ontstaan door jarenlang veel snel opneembare suikers te eten en te drinken! Zoals brood en broodproducten, koek, snoep, snacks, maar ook pasta’s en frisdrank. Daarom is de eerste stap naar de oplossing: het lichaam weer gevoelig maken voor insuline door een aangepast voedingspatroon.

Dieet geeft verbeteringen

Na 4 tot 12 weken dieet laten diverse onderzoeken een duidelijke verbetering zien op zowel hormonaal gebied als de stofwisseling bij vrouwen met PCOS met overgewicht. Bij 30% van de vrouwen namen de klachten van mannelijke beharing af, en keerde de menstruatiecyclus terug. Een eiwitrijk dieet met weinig koolhydraten en meer gezond vet heeft een positief effect op gewichtsverlies.

Omega 3

Omega 3 vet biedt vrouwen met PCOS veel gezondheidsvoordelen. Deze gezonde vetten zorgen niet alleen voor een verbeterde insulinegevoeligheid, maar ook voor een betere hormoonevenwicht, want omega 3 vetten vormen immers de kapstok voor hormonen. Omega 3 vetzuren komen veel voor in vette vis, als haring, makreel, sardientjes en zalm. Ben je daar geen fan van, dan kun je kiezen voor visoliecapsules rijk aan EPA en DHA.

Snel resultaat

Een aangepast voedingsadvies: rijk aan eiwit en gezonde vetten, met een gematigde hoeveelheid koolhydraten, gecombineerd met specifieke krachtsport geeft een snelle verbetering van de klachten. Dit heeft namelijk invloed op het hormonale systeem. Ellen is nu 6 weken bezig met haar programma en vertelde mij deze week enthousiast: ”Ik ben fitter en niet meer 2 van de 4 weken beroerd en mijn menstruatie komt al redelijk op tijd”. Ik kan me er nog steeds verbazen over hoe je kunt toveren door voeding in te zetten als medicijn!

Neem contact op met mij of met een van de Voed-je-Gezond diëtisten bij jou in de buurt.

Door: Leony Roobeek