De huid is een weefsel dat voor zijn opbouw, gezondheid en elasticiteit afhankelijk is van veel verschillende voedingsstoffen. Denk aan goede vetten om je huid vrij van pukkeltjes te houden, veel plantaardige voedingsmiddelen zoals groenten en fruit maar ook noten en olie die stoffen bevatten om de huid stevig te houden en schade aan het bindweefsel van de huid te voorkomen. Als je voedingsmiddelen eet die arm zijn aan vitamines, mineralen en gezonde vetten dan zal dat leiden tot een slappe, ongezonde huid met ontsierende plekjes of puistjes.

Onderschatten mensen de rol van voeding?
Veel mensen beseffen niet dat voeding een belangrijke rol speelt bij het behoud van een goede gezondheid en een gave huid en wat je allemaal kunt bereiken met het verbeteren van de voeding. Om de huid van binnenuit te voeden heb je echte voeding nodig. Crèmes kunnen de huid van buitenaf beschermen tegen de schadelijke invloed van zonlicht en uitdroging van de huid voorkomen, maar voor een gezonde huid is goede voeding onmisbaar.

Wat kun je doen (of laten) voor een gezonde huid
Zo gezond mogelijk eten. Dat is ruim voldoende groenten en fruit; minimaal 300 gram groenten en meer dan 2 stuks fruit per dag. Daarnaast dagelijks een handje ongezouten noten als tussendoortje in plaats van koek, snoep of hartige snacks en  wat zaden of pitten (denk aan pompoenpitten, sesamzaad en lijnzaad) over de sla of door de yoghurt. Deze voedingsmiddelen leveren zogenaamde antioxidanten (o.a. vitamine C, E , carotenoïden en andere bioactieve stoffen) die schade aan het bindweefsel voorkomen en daarmee veroudering van de huid tegengaan.

Juiste vetten
Juiste vetten zijn heel belangrijk voor een gezonde gave huid. De belangrijkste vinden we in vette vis (of visolie) en lijnzaadolie (een vegetarische bron voor omega 3 vetten). Eet dus minimaal 2 keer per week vette vis, dit kun je ook op je brood doen. Goede vetten vind je ook in noten en zaden, vooral in walnoten en sesamzaad. Olijfolie is ook gezond en beter voor de huid dan zonnebloemolie. Gebruik olijfolie dus over de sla en om je eten mee te bereiden, eventueel gecombineerd met wat (biologische) roomboter.

Wat is niet goed voor je huid?
Verzadigde vetten uit kaas, worst en (vet) vlees en een overmaat aan linolzuur (omega 6 vetten) uit onder meer zonnebloemolie, margarines en halvarines zijn niet goed voor je huid. Eet liever vis, ei, tofu of tahoe, aangevuld met mager vlees of kip.

Meer weten over natuurlijke, lekkere en echt gezonde voeding?
Dit kun je lezen in het boek: voedingspiramide.

Heb jij huidklachten?
Voor aangepaste voedings- en suppletie adviezen kun je het beste een afspraak maken bij een van de Voed-je-Gezond diëtisten. Zij kunnen de oorzaak van huidklachten achterhalen en samen met jou aanpakken.