Huidklachten kunnen een direct gevolg zijn van een voedselovergevoeligheid, bijvoorbeeld bij urticaria, of erdoor versterkt worden zoals bij eczeem. Mogelijke oorzaken kunnen zijn een intolerantie voor histamine en histaminevrijmakers of een voedselallergie voor bijvoorbeeld melk of ei.

Psoriasis

Bij psoriasis kan een passend dieet verlichting van de klachten geven. Ook kan een “leaky gut” (de darmwand is te poreus waardoor er ongewenste stoffen vanuit de darm het bloed in kunnen komen) de klachten versterken. De conditie van de darm en de darmflora is dus een belangrijk aandachtspunt bij psoriasis. De samenstelling van de darmflora heeft grote  invloed op ons immuunsysteem en op de vorming van ontstekingsstoffen, welke de huidklachten kunnen verergeren.

Dermatitis herpetiformis

Een glutenvrij dieet kan helpen bij bepaalde huidklachten die lijken op eczeem, maar wijzen op de huidziekte dermatitis herpetiformis. Behandeling van het eczeem met medicatie o.a. zalven heeft dan geen of nauwelijks effect.

Huidschimmel, zwemmerseczeem, spruw, candida-overgroei

Mocht medicatie niet afdoende helpen, dan kan een speciaal dieet in combinatie met voedingssupplementen dit vaak chronische probleem verhelpen. Er kan namelijk sprake zijn van een overgroei in de darm/vagina van de schimmel candida. Met een uitgebreide anamnese en eventueel ontlastingsonderzoek kan de diagnose gesteld worden.

Meer weten?

Neem contact op met mij of met een van de Voed-je-Gezond diëtisten bij jou in de buurt.

Door: Marianne Noordam