Koude handen en voeten zijn een belangrijk kenmerk van een traag werkende schildklier. Je thermostaat staat te laag afgesteld! Andere kenmerken zijn dat je last kunt hebben van veel buikvet, of chronisch moe zijn, een hoge bloeddruk hebben, of nergens zin in hebben, dus ook geen zin in sex.  Een scala aan klachten. Want je kunt bovendien ook op het psychisch vlak niet lekker in je vel zitten! Slaapproblemen, stemmingsperikelen, je niet goed kunnen concentreren. Kortom, allemaal signalen van een min of meer ontspoorde schildklier.

Wat kan de reden zijn

? Om daar achter te komen is het interessant om te kijken wat er aan vooraf gegaan is. Waarom is je schildklier op de spaarstand gezet? Omdat er een ander systeem in je lijf is dat veel meer voorrang krijgt als het om energie verdelen gaat. Een systeem dat van levensbelang is. Dat is je afweersysteem! Er is iets binnen gekomen, dat niet binnen had mogen komen. Je afweergeschut komt meteen in actie! Kortdurend een prachtig systeem, maar als het te lang duurt is dat balen! Het immuunsysteem heeft zolang veel energie nodig dat het de energie van andere systemen afpakt.  Scheefgroei in energieland.

En nu? Hoe krijgen we die schildklier weer aan de praat?

Met een tabletje tyrax, of de vervanger daarvan? Dan is het brandje geblust! Maar zou het niet beter zijn om op zoek naar de brandhaard? Moeten we naar de voeding kijken? Heeft de schildklier een tekort aan voedingsstoffen zoals jodium, selenium en zink en het eiwit tyrosine? Of is er genoeg voeding, maar zijn de cellen van de schildklier ongevoelig geworden voor deze voedingsstoffen, komen ze niet naar binnen?

Je lichaam heeft een strategie gekozen om meer energie beschikbaar te maken voor het afweersysteem. De persoonlijkheid kiest de ziekte. Wordt het Diabetes type 2, of gaat je schildklier op een laag pitje, raak je burnout of ga je mega veel eten? Of duurt het al zo lang dat er voor meerdere strategieën gekozen is?

Zoek jij naar de oplossing voor jouw schildklierprobleem?

Laten we samen kijken naar de oorzaak van jouw te traagwerkende schildklier. Zelfs als je al medicatie slikt is er een oplossing. Je weet dat je geduld moet hebben met schildklierperikelen, het herstelt heel langzaam, maar je zult zien dat je steeds minder medicatie nodig hebt om goede bloedwaarden te houden.

Neem vandaag nog contact op mij of een van de andere voed-je-gezonddiëtisten in jouw buurt, dan kunnen we morgen beginnen met de oplossing van jouw schildklierprobleem.

Door: Leony Roobeek